lauantai 1. marraskuuta 2008

Onko Pyhäjärvi Suomen ”Twin Peaks”?

Itsemurha-aalto, salaperäisesti kadonnut teinityttö, koulusurmaajan kotipaikka, merkillisiä yhteensattumia?

Tunnen Suomen hyvin. Kun tein matkaoppaita Suomesta Lonely Planetille, Insight Guidelle ja omalle kustantamolle, kävin melkein kaikissa Suomen kaupungeissa ja kunnissa. Merkittävä poikkeus tästä kaikesta on Pyhäjärvi. En siis ole käynyt koskaan Pyhäjärvellä enkä tiedä siitä juuri mitään. Ehkäpä siksi Pyhäjärvi kummittelee nyt mielessäni vahvemmin kuin mikään muu paikkakunta Suomessa.

Listataanpa muutama tapaus: nuorten miesten itsemurha-aalto 1990-luvun lopussa, kuusi itsemurhaa vuonna 2006, nuorten tyttöjen kuolema liikenneonnettomuudessa, Kauhajoen koulusurmaajan kotitausta ja nyt Eveliinan katoaminen. Liian monta tragediaa yhden paikkakunnan osalle?

Otetaan esimerkiksi Eveliina-tarina. Se on alusta loppuun valhetta. Kukaan ei selviä lokakuun lopulla yhdeksää päivää metsässä kevyissä vaatteissa. Eveliinan väitettiin selviytyneen syömällä etanoita. Lokakuun lopussa ei etanoita enää esiinny luonnossa, ainakaan sankassa metsässä. Miten kukaan voi maata yhdeksää päivää kuusen juurella, pyrkimättä edes ryömimään kotia kohti? Miten kukaan voi kiivetä kuuseen? Miten kuusesta voi olettaa tulla nähdyksi? Miten kukaan voi ensin kiivetä kuuseen ja sitten olettaa, että lentokone näkee hänet?

Miten toisella paikkakunnalla asunut sisko pystyy kertomaan tällaisia yksityiskohtia, jos Eveliina itse on niin huonossa kunnossa?

Jos Eveliinalla oli kevyet vaatteet päällä, hän on ehdottoman varmasti lähtenyt jonkun autoon – ei suinkaan ulkoilemaan. Jos kännykkä on jäänyt kotiin, se voi indikoida halua estää kenenkään perään huutelu. Jos näin on, kuka haki Eveliinan autolla, ja mitä salattavaa tapaukseen liittyy?

Yleisen elämänkokemuksen ja maalaisjärjen kautta asia voi olla vain kutakuinkin näin: Eveliina on joutunut poistumaan kotoaan ja jopa kotipaikkakunnaltaan jonkun autolla liikkuvan henkilön avustuksella. Koska asiaan liittyy jokin salattava seikka, on matkapuhelin jätetty tarkoituksellisesti kotiin. Yhdeksän päivän katoamisen aikana Eveliina ei ole ollut metsässä kuin muutaman päivän, jos sitäkään. Jos lehtitietojen mukaan Eveliina on ”olosuhteisiin nähden kohtalaisessa kunnossa”, hän on ainakin osan yhdeksästä päivästä ollut muualla kuin kuusen juurella syömässä etanoita.

Miksei Eveliinaa löydetty koirien, etsintäpartioiden, lentokoneiden ja muiden ammattilaisten toimesta, jos Eveliina muka oli niin lähellä kotia, alun perin paremmassa kunnossa kuin yhdeksän päivän jälkeen? Miksi hän muka yhdeksän päivän ”etanakuurin” jälkeen vielä jaksoi huutaa apua? Miksi hänen äänensä kuultiin tuolloin mutta ei esimerkiksi viikkoa aikaisemmin, kun häntä oikeasti etsittiin?

Suomen tragedia on oikeastaan se, että kukaan ei ole kiinnostunut selvittämään Pyhäjärven asioita. Netistä löytyy keskusteluista kommentteja alkoholismista ja ahdistuksesta. Onko se kuitenkaan mikään selitys, tällaisessa maassa? Twin Peaks –televisiosarjassa sentään halutaan selvittää mikä paikkakunnalla on pielessä.

Kyse on koko Suomen tulevaisuudesta. Mitä jos tällainen häiriökäyttäytyminen leviää kymmenille paikkakunnille? Vai onko se jo levinnyt? Miksi kasvattaa ja kouluttaa 20 vuotta lapsia, jos he parikymppisinä tekevät itsemurhan tai ajautuvat holtittomasti tappavaan liikenneonnettomuuteen?

Jos kukaan ei välitä Pyhäjärvestä, välittääkö kukaan silloin, kun meidän omilla paikkakunnillamme alkaa nuorten itsemurha-aalto?

Jos Suomen johtavat poliitikot puhuvat ainoastaan ”ilmastonmuutoksesta” (joka ahdistaa etenkin nuorisoa), lesbojen oikeuksista (lue: etuoikeuksista), globalisaatiosta, palestiinalaisten tukemisesta tai suomalaisten syyllisyydestä sotiin, keskitysleireihin, juutalaisten luovutuksiin, rasismiin, muukalaisvihamielisyyteen tai väärään äänestyskäyttäytymiseen, millaista tukea, apua ja turvaa Pyhäjärven nuoret voivat odottaa omalta presidentiltään tai kansanedustajiltaan?

Minun mielestäni on ensin selvitettävä, miksi Eveliinan tarina valehdeltiin. Ja seuraavaksi jonkun vastuullisen, hyvää tarkoittavan ja ihmisyyttä oikeasti edustavan tahon on mentävä Pyhäjärvelle tuomaan toivoa, turvallisuutta ja elämänhalua, jopa ja nimenomaan marraskuussa. Ei rahaa, ei lääkkeitä vaan silkkaa ihmisyyttä.

1 kommentti:

Unknown kirjoitti...

Paikkakunta on ollut aina yhden kortin varassa. Tämä yksi kortti on ollut kaivos, mikä on tuonut vaurautta ja hyvinvointia paikkakunalle jo kymmeniä vuosia. Yli 50 vuotta.
Paikkakunnalla on tapahtunut monia ikäviä asioita viime vuosina.

Yksi osa paikkakunnan ongelmaa on yksipuolinen elinkeinorakenne, mikä on johtanut siihen, että Pyhäjärvellä ei ole läheskään tarpeeksi työpaikkoja koulutetuillekaan ihmisille. Monet ovat joutuneet pakon edessä muuttamaan pois paikkakunnalta. Negatiivinen väestökehitys on jatkunut paikkakunnalla yli 30 vuotta eikä Pyhäjärveä voi viime vuosien väestökehityksen varjossa pitää enää nykyisin elinvoimaisena paikkakuntana. Moni voi siellä pahoin ja moni on sieltä halunnut lähteä pois, pois paikkakunnan negatiivisesta ilmapiiristä. Kuka haluaa jäädä paikkakunnalle, missä jatkuvasti riidellään, milloin mistäkin asiasta? Ei kukaan.

Moni varmaan miettii nykyään, että haluaa muuttaa pois paikkakunnalta lopullisesti ja tätä kautta vain negatiivinen väestönkehitys jatkuu ja jatkuu ehkä vielä pitkään.