keskiviikko 27. elokuuta 2008

Ei lisättävää

Melkein koko 2000-luvun (toistaiseksi siis) olen osallistunut erityyppisiin nettikeskusteluihin. Usein aiheena on ollut Venäjä.

Aikoinaan MTV3-keskustelussa oli paljon häiriköintiä puolin ja toisin, mutta ylläpidolla ei riittänyt rahkeita sietämään kritiikkiä Venäjää kohtaan. Kirjoituksia sensuroitiin kovalla kädellä.

Suomalaisten Venäjä-traumasta on kirjoitettu jo niin paljon, ettei siihen ole paljonkaan lisättävää.

Nyt Venäjän paljastettua todelliset kasvonsa, ei minulla ole enää uutta sanottavaa. Nyt se viesti, jota olen (monien muiden ohella) eri keskusteluissa halunnut tuoda esille, tulee Suomen ulkoministerin, EU-maiden johtajien ja muiden mielipidejohtajien suusta.

Silloin, kun ihmiset uskoivat, että maailman laajin imperiumi olisi länsimainen demokratia, tarvittiin toisinajattelijoita muistuttamassa kerta toisensa perään, että isovenäläinen imperialismi elää ja voi hyvin, ja ainoa politiikka Venäjän suhteen tulisi olla Karjalan palautusvaatimus eli tiukka linja, ihmisoikeuksien ja oikeudenmukaisuuden puolesta.

Venäjä ei muutu sillä, että pietarilaisten ulosteita siivoamaan lähdetään suomalaisin voimin, viemärit rahoitetaan suomalaisten verovarojen turvin ja suomalaiset maksavat "sotakorvauksia" tuhansin eri tavoin.

Venäjän on lopulta tunnustettava se tosiasia, että imperialismin aika on lopullisesti ohi. Kauheinta tässä kaikessa on se, että Venäjä näyttää kulkevan natsi-Saksan tietä, pahimmassa tapauksessa lopulliseen itsetuhoonsa saakka.

Venäjän ulkopolitiikka on arvaamatonta, tai sitten arvattavissa. Pessimistinä toivoisi olevansa väärässä.

Ei kommentteja: