sunnuntai 24. elokuuta 2008

Romania ei ole Draculalandia

Tuskin on suurempaa erehdystä kuin kuvitella, että Romania on Dracula-maa ja siinä kaikki.

Jopa Lonely Planet tunnustaa tämän:

If you've come to Romania just to chase Dracula - you'll miss a lot.


Kiersin yli 2000 km eri puolilla Romaniaa. Eittämättä hullu diktaattori Ceausescu onnistui tuhoamaan maansa maineen ja kansan selkärangan 1980-luvulla, ennen kuin hänet onneksi teloitettiin. Mutta nyt Romania on EU:n ja Naton jäsenvaltiona jotakin aivan muuta kuin se 1980-luvun ankeus, johon muuten pääsin itsekin tutustumaan.

Romania on ainoa latinalainen maa, jossa pääuskonto on ortodoksisuus. Ja se on yksi harvoista ortodoksimaista, joka ei ole slaavilainen (Kreikka toki tärkein poikkeus).

Romania on muiden eurooppalaisten valtioiden tapaan täynnä historiallisia käyntikohteita, mutta monikulttuurisena alueena sen tarjonta on ehkäpä jopa monipuolisempaa kuin monella maalla.

Keräsin lyhyen listan erikoisuuksia:

- unkarilainen Sekelimaa, jossa unkarin kieli on yleisempää kuin romanian kieli - jopa kylteissä.

- saksalaiset kylät muurien keskellä olevine kirkkoineen. Tyhjentyneinä saksalaisista asukkaistaan ne muodostavat todellisen kuriositeetin. Useat kylistä kuuluvat Unescon maailmanperintöluetteloon.

- Bukovinan luostarit kuuluvat myös Unescon listaan. Erikoisuus on kirkkojen ulkoseinien rikkaat frescot.

- Neamtin alueen luostarit - yli kymmenen vanhaa luostarialuetta pienellä alueella.

- Maramuresin suippotorniset puukirkot, jotka nekin on listattu Unescon maailmanperintöluetteloon.

Näiden temaattisten alueiden tarjonta riittäisi vähintään viikon matkaan per alue.

Teema-alueiden lisäksi Romanialla on täyslaidallinen tarjottavanaan: merenrantaa, pääkaupunki, Karpaattien vuoristo, Transsylvanian kiehtovat kaupungit (Sibiu, Brasov, Sighisoara) ja tietysti se kaikkein kalutuin luu: Dracula.

Romania kuuluu niihin aliarvostettuihin matkakohteisiin, jossa lyhyellä matkalla tajuaa saman kuin rehellinen elämänopiskelija ennen pitkää: mitä enemmän näkee, sitä vähemmän Romaniasta lopulta tajuaa tietävänsä.

Ei kommentteja: