sunnuntai 24. elokuuta 2008

Romanian "ihmiskaupasta"

Helsingin Sanomat aiheutti paljon tuskaa ja kipua 28.6.08 Tapani Jussilan Romania-Passin murska-arvostelulla. Jussila sai vastineensa julki, mutta riittikö se?

Täynnä Pyhää Vihaa ollut kirjoittaja Ninni Lehtniemi kirjoitti sananmukaisesti näin:

[Maksullisesta seksistä] ... kiinnostuneita voisi kuitenkin pyytää miettimään, haluavatko he maksaa rikollisjärjestölle seksistä ihmiskaupan uhrin kanssa.


Mistä Lehtniemi oikein puhuu?

En kiellä sitä mahdollisuutta, että Romaniassa voisi esiintyä maksullista seksiä. En ole mitenkään asiantuntija, ja arvatenkin Romania kuuluu niihin maihin, joissa maksullista seksiä on saatavilla. Tällaisia maita lienee yli puolet kaikista maista.

Lehtniemellä on kuitenkin saattanut mennä sekaisin puurot ja vellit.

Romania ei ole sellainen maa, jossa rikollisjärjestöt sekaantuvat ihmiskauppaan. Pikemminkin Romania saattaa olla joko väliasema tai tyttöjen lähde siinä ihmiskaupassa, jossa tyttöjä kuljetetaan Hollantiin, Saksaan, Belgiaan jne. Näissä maissa puolestaan prostituutio on käsittääkseni laillista, eli kyseisten maiden lainsäädännön mukaan ei ole laitonta, että Romaniasta, Moldovasta tai Ukrainasta lähtenyt tyttö ansaitsee elantonsa prostituutiolla.

Mediassa on esiintynyt tarinoita siitä, kuinka moldovalaiset tai ukrainalaiset tytöt päätyvät (ehkä Romanian kautta) läntiseen Eurooppaan maksullisen seksin pariin. Mutta he eivät työskentele Romaniassa. Isot rahat ovat lännessä, ei Romaniassa!

Romania ei ole se maa, jossa esimerkiksi Moldovasta "ostetut" tytöt myyvät ruumistaan. Sen sijaan Hollanti, Saksa, Belgia tai Iso-Britannia saattavat olla sellaisia maita, joissa tällaista ihmiskauppaa voi esiintyä.

Onko Hesarin fundamentalistitoimittaja sekoittanut nyt kaksi eri asiaa?

En edelleenkään ole Romanian prostituution asiantuntija, mutta selvitin kuitenkin yhden asian. Sibiun turistitoimiston pöydällä oli eroottisen hieronnan esitteitä. Kysyin turistitoimiston henkilökunnalta (naishenkilö) näistä palveluista. Hän totesi, ettei esitteissä ole mainintaa palvelun sijaintipaikasta.

Eikä olekaan. Asiakkaan pitää soittaa tai katsoa lisätietoja netistä.

Nettisivujen mukaan kyseinen palvelu ei sisällä seksipalveluja. Palvelu tulee varata etukäteen, ja samalla kerrotaan osoite taksia varten. Siis ei seksipalveluja, vain hierontaa.

Nyt paljastuukin, että Hesari uhoaa asiasta, josta se ei taida tietää mitään, saadakseen mustamaalata suomalaisen luoman, toteuttaman, kirjoittaman ja kustantaman matkaopaskirjan. Kun alkuperäinen kirja ei sisällä tosiasioiden kanssa ristiriidassa olevaa tietoa, mutta Romanian todellisuus on ristiriidassa fundamentalististen Hesarin idealistien maailmankuvan kanssa, HS päättää mustamaalata suomalaisen luovan ihmisen hengentuotteen, ei tarkista faktoja ja jatkaa ilman sanktioita fundamentalistisella tiellään.

Ortodoksisena valtiona Romania saattaa olla tällä hetkellä puritaanisempi ja kunniallisempi yhteiskunta kuin mitä fundamentalistitoimittajat Hesarin lasipalatsissa kuvittelevatkaan. Silti matkaopaskirjan tulee uskaltaa kirjoittaa kipeistäkin kysymyksistä rehellisesti. Jos matkaopaskirja vaikenisi maan vaikeista kysymyksistä, se olisi huono opas. Jussilan kirja uskaltaa kohdata todellisuuden, toisin kuin pääkaupunkiseudun monopolilehti.

Jos HS kokee Ainoan Oikean Totuudensa loukatuksi, vika voikin olla siellä Hesarin toimituksessa, ei Jussilan Romania-Passissa eikä romanialaisen yhteiskunnan arjessa.

Joka tapauksessa yksi asia on varmaa: matkailu avartaa! Ja mieluiten matkaopaskirjan kanssa.

Ei kommentteja: