maanantai 9. kesäkuuta 2008

Ilmastonmuutos-kritiikki Osa 7

Jossakin lehdessä luki äskettäin, että joku tiedemies on ennustanut jälleen. Nyt ennustetaan, että ilmasto ei lämpenekään vaan se kylmenee.

Tai ensin kylmenee ja sitten lämpenee. Kylmenee vuoteen 2015 ja sitten taas lämpenee.

Aha!

On hassua, että ilmaston suhteen esiintyy kahdenlaisia ennustuksia: nämä tutummat ulottuvat korkeintaan viikon päähän, ja nekin menevät sieltä loppupäästä yleensä pahasti pieleen. Ei auta kuin odottaa se vajaa viikko ja katsoa sitten mikä sitten on seuraavan päivän ennuste. Siihen voi jo melko hyvin luottaa.

Se toinen ennuste ulottuu viiden vuoden tai viiden vuosikymmenen päähän, ja se onkin tässä se ongelma.

Viime vuoden maaliskuussa oli hieman lämpimämpää, noin 16 astetta, mikä suurimmalle osalle maapallon asukkaita on pikemminkin aika kylmä kuin lämmin. Se oli kuitenkin Suomessa maaliskuussa poikkeuksellisen lämmintä. Niinpä HS.fi-keskustelupalstalle tuli jonkun myöhäisteini-ikäisen paniikissa olevan nuoren kirjoitelma, joka alkoi suunnilleen näin: "ettekste tajuu että me paistutaan tänne..."

Todellisuudessa useimmat maapallon asukkaat uskoisivat lähes paleltuvansa 16 asteen lämpötilassa...

Sitten taas tuulen suunta muuttui ja huhtikuussa tai toukokuussa oli paljon kylmempää, ja vastasin HS.fi:n keskustelupalstalle samaan tapaan, teinin kirjoitelmaa parodioiden: "ettekste tajuu että me jäädytään tänne..."

Merkille pantavaa oli se, että HS.fi ei ollenkaan päästänyt omaa kirjoitelmaani julkisuuteen. Toisaalta se oli pelkkä herja. Ilmastonmuutos-hypetykseen nimittäin kuuluu, että se otetaan Äärimmäisen Vakavasti.

Tämä siis tarkoittaa sitä, että vain Yksi Ainoa Totuus saa julkisuutta kun taas sitä kritisoiva argumentointi ei saa julkisuutta. Aivopesu on mahdollista vain silloin kun toistetaan yhtä ja samaa eikä sallita avointa keskustelua, puolesta ja vastaan.

Joskus tuntuu siltä, että "Ilmastonmuutos" otetaan nykyään yhtä suurella totisuudella kuin 1970-80-luvuilla se myyttinen neuvostotodellisuus. Molemmissa on vain Yksi Totuus, jota sitten kaikki mediat ja valtakoneisto toistaa herkeämättä.

Aivan äskettäin Iltasanomat puolestaan oli päättänyt julkaista taas jonkun räkänokkanuoren paniikinsävyttämän kirjoitelman siitä, kuinka jokaisen on osallistuttava tai muuten...

Kun nämä tämän päivän paniikissa nettiin tai lehtiin kirjoittelevat teininuoret ovat hankkineet pari vuosikymmentä lisää elämänkokemusta, he ehkä muistelevat kauhulla niitä pelkoja ja kauhukuvia, joiden vallassa he nyt elävät, teinivuosinaan. Sama oli minulla aikoinaan. Tuolloin pelättiin ydinsotaa ja maailmanloppua. Noin 15-vuotiaana uskoin, että maailmanloppu tulee pian. Jos silloin olisi ollut netti, olisin kohkannut maailmanlopusta jatkuvasti muiden kiusaksi. Onneksi ei ollut.

Elämänkokemus osoittaa monta asiaa:

- Joskus on lämmintä, joskus kylmää. Yleensä on liian pitkään kylmää ja liian vähän lämmintä.

- Kesää odotetaan kuin kuuta nousevaa, ja yleensä vielä kesäkuussa tulee takatalvi tai ainakin kylmää. Nytkin on Ruotsissa satanut 5 senttiä lunta, ja Suomessakin jopa Ilomantsissa, kesäkuussa!

- Yleensä luonto voittaa.

- Vuodet ovat aina erilaisia, mutta yleensä noudattavat samanlaista perussääntöä: talvisin on kylmempää kuin kesäisin. Isompia muutoksia ei siis esiinny.

- Vaikka talvi olisi mitä tahansa, niin keväällä yleensä puihin tulee lehdet ja linnut palaavat etelästä Suomeen.

Ikä tuo perspektiiviä asioihin, ja nuoruuden maailmanloppupelot yleensä väistyvät ja tilalle tulee luottamus siihen, että maapallo lopulta "haistattaa p....at" ihmisten toimilla, peloilla ja ennustuksilla.

Olen esimerkiksi ollut huomaavinani, että kun media hypettää "ilmastonmuutoksella", niin eikö sitten tulekin paukkupakkaset keskellä talvea tai muuten äärimmäisen normaalit säätilat.

Sitä paitsi: jos seurattaisiin puhtaasti empiirisesti säätiloja, voitaisiin vain todeta, että suhteellisen normaalit päivät seuraavat toisiaan kaikkialla maapallolla, ja jos niistä halutaan tehdä ennusteita koskien tulevaisuutta, niin tulevaisuus on suunnilleen samantyyppinen kuin se menneisyys, josta on tähän päivään saavuttu.

Siinä mielessä on ihan uskottavaa, että seuraavat seitsemän vuotta ovat taas vaihteeksi normaalia kylmempiä. Niinhän on aina ollut, ja näillä näkymin tulee aina olemaankin.

Ei kommentteja: