keskiviikko 4. kesäkuuta 2008

Klovni vai merkittävä sananvapauden airut?

Yksittäinen uutinen: tamperelainen Seppo Lehto on tuomittu ehdottomaan vankeuteen kahdeksi ja puoleksi vuodeksi. Syynä nettikirjoittelu.

Huh!

Ensiksikin on syytä mainita, että itse en hyväksy alkuunkaan sitä sävyä tai sananvalintoja, joita kyseinen henkilö, tai hänen nimissään toiminut tuntematon taho, on suoltanut nettiin. Toisaalta en hyväksy myöskään kiroilua Yleisradion taajuuksilla. Enkä hyväksy yksilöön kohdistuvaa mustamaalausta Helsingin Sanomien sivuilla.

Seppo Lehto on tuttu ainoastaan netistä. En ole kyseistä herraa koskaan tavannut.

Periaatteessa yhteiskunnassa on aina oltava yksi tai useampi klovni, joka sanoo sen, mitä muut pitävät tabuna. Yhteiskunta voi olla terve vain silloin, kun muiden vaietessa ainakin yksi avaa suunsa.

Siinä mielessä on massiivinen oikeusmurha, joka klovni laitetaan vankilaan.

Itäisen naapurimaan johtajan nimittely "paviaanikoiraksi" tai You Tubeen ilmestyvä video, jossa piirretään sika, on vain terve ilmiö tekopyhässä, sairaassa yhteiskunnassa.

On tavallaan hassua, että vain komedioissa sanotaan ääneen tämä: ehkä on niin, että kaikkein sairaimmat ihmiset ovat kiinni vallassa, ja laitoksiin suljetaan näitä paljon terveempiä yksilöitä.

Tamperelainen huumori on kokonaan oma lajinsa. Koska minulla on ollut etuoikeus oleskella tamperelaisessa oppilaitoksessa täyden kahdeksan vuotta, voin paljastaa siitä olennaisen.

Tamperelaisessa avaruudessa on hauskaa haukkua koko ajan toista. Tällaisella ajanvietteellä on tavallaan sama funktio kuin amerikkalaisessa äärimyönteisyydessä. Oleellista on vain ymmärtää pelisäännöt.

Amerikkalainen valehtelee koko ajan, kun hän sanoo vain myönteisiä asioita kanssaihmisille. Mutta koska kyseessä on kaikkien tuntema pelisääntö, kaikki ovat tyytyväisiä.

Tampereella ollaan samassa hengessä, mutta käänteisesti: kaikilla on oikeus haukkua kaveriaan mitä törkeimmillä solvauksilla, mutta koska vastapuolella on sama oikeus, kaikilla on hyvä, tasapuolinen ja tasa-arvoinen olo. Kun puolin ja toisin kunnioitetaan toista, ja osoitetaan se haukkumalla tätä mitä törkeimmillä haukkumasanoilla, on kaikki kunnossa.

Ongelmia alkaa ilmetä vasta sitten, kun toinen osapuoli ei olekaan tietoinen tästä perinnerikkaasta tamperelaisesta käyttäytymiskoodista.

Nimittäin on mahdollista, että joku saattaa loukkaantua tamperelaisen keksimistä solvauksista. Esimerkiksi siitä, että itäisen naapurimaan johtajaa kutsutaan "paviaanikoiraksi". Toisaalta, onhan tämäkin maininnut noukkivansa tsetseenit vaikka ulkohuussista. Eli tamperelaisessa hengessä on eletty myös Kremlin kielenkäytössä...

Seppo Lehto on kuitenkin sohaissut paljon isompia tabuja kuin naapurimaan johtajan persoona tai yksittäisten virkamiesten kunnia.

Voi vain miettiä, mikä näistä asenteista on johtanut vankilatuomioon:

- Karjalan palautuksen kannatus.

- Suur-Suomesta keskustelu.

- Tabujen rikkominen.

- Ääri-islamilaisuuden synnyttämän uus-sensuurin vastustaminen.

- Isänmaallisuus.

- Pokkuroinnin ja herrojen kumartelun naurunalaiseksi tekeminen.

Itse toivoisin alatyylisen rienaamisen loppuvan, samoin kuin toivoisin kiroilun loppuvan Yleisradiossa tai yksilöiden mustamaalaamisen loppuvan Helsingin Sanomissa.

Mutta se, että tabujen rikkojaa, Karjalan palautuksen kannattajaa ja isänmaallisia ajatuksia esittänyttä "kylähullua" rankaistaan kahden ja puolen vuoden ehdottomalla vankeusrangaistuksella, on kyllä hieman liikaa.

Toivottavaa olisikin se, että tämä yksilöä rankaiseva episodi avaisi keskustelua siitä, mitä kaikkea Suomessa ei saa sanoa, vaikka sananvapauspykälä perustuslaissa meille kaikille sananvapauden lupaakin.

Kuka käytännössä estää sanomisen, ja kuka tai mikä Suomessa aiheuttaa ongelmia, jopa vankeusrangaistuksia niille, jotka noudattavat perustuslain takaamaa sananvapautta.

1 kommentti:

Antti kirjoitti...

Ei Seppo Lehdon tuomio johdu listatuista asioista, vaan Suomen lain rikkomisesta. Onneksi Lehto on itse laittanut oikeuden pöytäkirjan nettiin, niin epäilevien ei tarvitse käydä käräjäoikeudessa. Jos noissa lainkohdissa on jotain arvosteltavaa, niin siitä vaan:

TUOMIOLAUSELMA

SYYKSI LUETUT RIKOKSET

1) Törkeä kunnianloukkaus 18.5.2005
2) Kiihottaminen kansanryhmää vastaan 23.8.2005
3) Törkeä kunnianloukkaus 20,9.2005
4) Törkeä kunnianloukkaus 20.9.2005
5) Törkeä kunnianloukkaus 20.9.2005
6) Uskonrauhan rikkominen 21,9.2005
7) Törkeä kunnianloukkaus 30.9.2005
8) Törkeä kunnianloukkaus 27.11.2005
9) Törkeä kunnianloukkaus 13.3.2006
10) Törkeä kunnianloukkaus 31.10.2006
11) Törkeä kunnianloukkaus 31.10.2006

RANGAISTUSSEURAAMUKSET

AIKAISEMPI EHDOLLINEN RANGAISTUS
Turun HO, 17.11.3005
1) Kunnianloukkaus 1.-21.7.2004
2) Kunnianloukkaus 16.-26.11.2004
YHTEINEN VANKEUSRANGAISTUS
3 kuukautta vankeutta
Vankeusrangaistus on ehdollinen.
Koeaika päättyy 31.12.2007.
EHDOLLISTA RANGAISTUSTA KOSKEVAT MÄÄRÄYKSET
Rangaistus määrätään täytäntöönpantavaksi.

YHTEINEN VANKEUSRANGAISTUS
Syyksi luetut rikokset ja
Tampereen käräjäoikeuden 20.6.2005 (Turun HO
17.11.2005) syyksilukemat rikokset 1-2
2 vuotta 4 kuukautta vankeutta
Rikoslain 6 luvun 13 §:n nojalla tehtävä vähennys
3 päivää.
Vapaudenmenetysaika 3.-5.6.2008

Sotilasarvo tuomitaan menetetyksi.