torstai 3. heinäkuuta 2008

Saako ihminen olla itsekseen?

Olin mukana pienen porukan matkalla. Ennen matkaa matkatoimiston edustaja yritti painostaa muita osapuolia varaamaan etukäteen kaikki majoitukset, ja siis lähtemään voucherien kanssa reissuun.

Kohteena oli Venäjä.

Matkatoimiston edustajalla oli toki oma etu mielessä. Oli tarkoitus saada tämän paketin lisäksi myös isommat kalat verkkoon.

Protestoin. Tutkimme Venäjän valtion verkkosivuja, eikä mistään löytynyt katetta matkatoimiston edustajan väitteelle, että turistiviisumilla Venäjälle matkustavalla täytyy olla jokainen yö etukäteen varattuna, maksettuna ja voucherilla vahvistettuna.

Eihän tuollaista enää ole kuin Pohjois-Koreassa!

Matkailualan riesana on tällainen ajatus, jonka mukaan ihminen ei saa olla itsekseen, vaan hänen päällensä syydetään kaikenlaista etukäteisbuukkausta, ennakkomaksuja ja viikkoja ennen matkaa tehtyjä varauksia.

Käytäntö toki toimii monissa yhteyksissä, mutta kysymys on ennen muuta filosofinen:

Saako ihminen olla itsekseen?

Mikä hitto meitä ihmisiä riivaa, että sellainen keskitysleirimania vaatii sen, että jokainen hetki joku toinen valvoo ja yrittää elää elämää meidän puolestamme? (tietysti siten, että me maksamme kaikki kulut...)

Joka aamu herään ilman, että kukaan ulkopuolinen valvoo menemisiäni ja tulemisiani. Itse päätän milloin lähden ajamaan, ja jos tarvitsen yöpaikkaa, järjestän sen illalla itse, ja maksan kulut suoraan hotelliin, majataloon tai missä milloinkin yövyn.

Niin toimin Suomessa, miksen toimisi samalla tavalla ulkomaillakin.

Meidän oleskeluaikamme on rajoitettu yhteen tai kolmeen kuukauteen, tai viisumin voimassaoloaikaan, mutta muita rajoituksia ei ole.

Meidän täytyy noudattaa lakia, ja jos rikomme sitä ja jäämme kiinni, niin sitten paikallinen oikeuslaitos järjestää siitä vallitsevan rangaistuksen, mutta missään ei lue niin, että meidän pitäisi etukäteen ennustaa missä tarvitsemme yöpaikkaa, saatikka että meidän pitäisi maksaa yöpaikasta etukäteen, ainakaan Suomessa!

Asia erikseen on se, että matkatoimistot haluavat maksavia asiakkaita ja monet hotellit toivovat myös ennakkomaksuja ja ennakkovarauksia, mutta missään ei lue, että se olisi pakollista!

Me menimme Venäjälle ilman ensimmäistäkään ennakkovarausta, voucheria, etukäteismaksua tai ennakkotilattua ohjattua kiertoajelua.

Elimme päivät omien tarpeittemme mukaan, järjestimme majapaikat itse ja jatkoimme aamulla omaa elämäämme.

Niin toimin kaikkialla, ja niin saa jokainen toimia, jos haluaa elää vapaasti, itsekseen.

Tosin täytyy sanoa, että jos Venäjä alkaa oikeasti vaatia ennakkoon maksettuja vouchereita turistiviisumin ehtona, niin tämä poika laittaa oikeasti Venäjän-matkailun boikottiin.

Ei kommentteja: