lauantai 10. toukokuuta 2008

Maailman huonoin matkaopas

Vaikka huonoja matkaopaskirjoja on tuotu markkinoille aina, vain yksi laskeutuu todella niin alhaiselle tasolle, että se erottuu kaikista muista.

Se on jo vanha kirja, vuodelta 1988. Huonoudessaan se on siis jo klassikko.

Kyseessä on potkut saanut Lonely Planetin kirjoittaja Jose Roleo Santiago, joka ehti tehdä opaskirjat Pakistaniin ja Bangladeshiin.

Saatuaan potkut hän teki kopion Lonely Planetin kirjoista, sai kirjalleen kustantajan Hongkongista, kirjapaino löytyi Bangkokista.

Kirjan nimi on Traveller's Roadway Survival Kit. Ostin sen aikoinaan Indonesiasta, Balin Ubudista 4000 rupiah'n hintaan, käytettynä. Vitsi on siinä, että kun kirjan takakannessa lukee "1st Edition", joku kirjan aiemmin omistanut on kirjoittanut sen alle kynällä "last" (viimeinen painos).

Kirja esittelee koko maailman "Roadwayt" 124 sivulla. Se tarjoaa kyökkifilosofiaa ja harhaan johtavaa tietoa sekä äärimmäisyyksiin meneviä klisheitä.

Kirja on jaoteltu maanosittain, ja kussakin esitellään äärimmäisen yksinkertaistaen "Route linkages" eli reittien linkityksiä. Teksti on niin järjetöntä, ettei siitä saa mitään tolkkua. Melkein kokonainen prosentti kirjasta esittelee Suomea, kuten reittiä Oulusta jonnekin.

From Oulo in Finland, for instance, world maps shows a route to Lake Inari and all the way to Russeness... Hardly any vehicles here, but any motorist that appears will pick you up.


Toinen teksti esiintyy Euroopan "Route linkages" -osiossa.

Finland is locally known as Soumi and is generally known for its sauna bath... Joensu is just three km away from the border of Russia and another 120 km to Leningrad erstwhile St Petersburg, and hence as might be expected there are Russian tourists here who might crowd you out of the youth hostel by their sheer number, but no hassle for there are sofas where you can spend the night.


Sitten mennään jo ihan sekaisin:

You go southward along the Russian border into Helsinki, where if you wish you can ship out back to Stockholm, or train it out towards Moscow for the Trans - Siberian train either to Vladivostok or Beijing, but it is generally going back overland up to Oulo via Warsawa, another seaport on the Baltic, or by boat from Stockholm to Helsinki, which is scenic route.


Tekstin tyyli muistuttaa jossakin määrin varhaisia Lonely Planet -oppaita, mutta siten, että maailman huonoin matkaopas onnistuu tekemään vain parodiaa, itsestään.

The Antipodes -otsikon alla esitellään lähinnä Australiaa, ja sanasta sanaan näin:

Visa Extension Apparently no hassle.

Tourist Information Centres These are apparently only in major cities.

Language No hassle here. if your native tongue is English this is where you will feel at home.

Health No health hazard here. So far as AIDS is concerned this area appears similarly contaminated.


Kirjan etu- ja takakansissa on kolme valokuvaa, joista kaikki on otettu ilmeisesti saman matkan aikana Kiinan länsiosissa.

Kirja on täydellinen floppi, täynnä käsittämättömiä filosofisia pohjanoteerauksia, itsestäänselvyyksiä tai turhia kommentteja, virheitä ja väärinkirjoitettuja nimiä ja sanoja sekä tahatonta komiikkaa.

Kirjailija esittelee itsensä tällä tavoin:

It was out of the mainstream existence with no roots anywhere and thus not tied down on time on which he continues to float and drift.


Mitä se sitten tarkoittaakaan...

Ei kommentteja: