torstai 15. toukokuuta 2008

Milloin ihmisestä tulee turisti?

Välillä joutuu miettimään median ihmiskuvaa. Kun todellisuudessa me kaikki olemme ihmisiä, median mukaan on olemassa lisäksi erikoinen eläinlaji, jonka nimi on "turisti".

Ne ihmiset, jotka siirtyvät viikoksi tai kahdeksi toisen valtion alueelle, lakkaavat jossakin vaiheessa olemasta "ihmisiä" tai esimerkiksi miehiä, naisia, opettajia, poliiseja, tehdastyöläisiä, kaupankassoja tai suomalaisia tai turkulaisia.

Heistä tulee "turisteja".

Mitäs jos joskus kerrottaisiin, että Phuketissa turkulainen opettaja tai Helsingissä asuva turkkilainen bussikuljettaja on tehnyt sitä tai tätä.

"Turisti" on lajityyppi, johon yhdistetään kaikenlaisia ominaisuuksia, enimmäkseen negatiivisia. Pahinta nimittelyä harrasti Hesari joskus 1990-luvulla, ennen kuin se aloitti erikoissivut maailman suurimmasta elinkeinoalasta (Matkailusta).

Hesarin koko sivun nimittelyartikkeli kertoi "miljoonalle lukijalle", että Turistit pilaavat maapalloa. Nämä pahat olennot olivat syyllisiä kaikkeen mahdolliseen. Mustamaalaus saavutti kliimaksinsa Egyptissä, jossa turistit ovat syyllisiä pyramidien kapeiden käytävien hauraiden maalauksien tuhoamisessa.

Ai miksikö? Koska turistit hengittävät! (Hengitysilman kosteus jotenkin vaurioittaa maalauksia).

Saa nähdä muuten, milloin media tajuaa, että ihminen päästää ilmaan hiilidioksidia hengittäessään. Jotakin tähän tyyliin on odotettavissa: "Turistit lisäävät ilmastonmuutosta Phuketissa. He hengittävät!"...

Hmmm...

Ei kommentteja: