tiistai 29. huhtikuuta 2008

Olin eri mieltä Tallinkin Seitikki-palkinnosta

Asia on jo vanhentunut, mutta blogi on uusi. Siksi sanottakoon tämäkin mielipide.

Mielestäni Matkailutoimittajien Killan ei olisi pitänyt antaa "Seitikkiä" Tallinkille.

Näen Tallink-laivayhtiön enemmänkin tekijänä, jonkinlaisena sankarina kuin syyllisenä.

Tallink joutui yhdessä vaiheessa populistisen median hampaisiin. Johtajien väitettiin törttöilleen. Median tuomio oli ankara, ja sitten annettiinkin "Seitikki".

Yritystoiminta on vaikeaa. Yritystoiminta on myös tärkeää.

Esimerkiksi Tallink on pystynyt luomaan tyhjästä massiivisen kuljetuspalvelukonseptin Suomen ja vapaan Eestin välille, ja nykyään sillä on myös laivaliikenne Ruotsiin ja Saksaan.

Liikennepalvelujen tuottaminen Suomesta ja Suomeen on elinehto meille matkailun suurkuluttajille. Ellei liikennepalveluja olisi, pitäisi turvautua soutuveneeseen tai koukata Tornion kautta.

Ei ole itsestään selvää, että laivat lähtevät tunnin välein Tallinnaan, että kuljetusmaksu on kohtuullinen ja että palveluja on saatavilla.

Itse asiassa koko Euroopan sisämarkkinoiden lauttaliikenne on taloudellisesti lähes mahdotonta, koska tax free -myynti on lopetettu. Jos hintoja nostetaan liikaa, väki kaikkoaa, ja silloin hinnat joutuvat nousukierteeseen.

Tallink on luovinut tässä vaikeassa tilanteessa itsensä markkinajohtajaksi ja varmistanut senkin, että Tukholman-reitillä ylipäätään jatkuu kilpailtu lauttaliikenne. Ilman kilpailua hinnat nousisivat, laatu laskisi.

Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että olisin erityisesti Tallinkin suosija tai kannattaja. Itse asiassa en pidä matkustamisesta Tallinkilla. Se ei kuitenkaan ole Tallinkin syy. Ongelma on suomalaisten romahtaneissa käytöstavoissa. Tai oikeastaan perinteisten huonojen käytöstapojen siirtyminen Espanjasta Leningradin kautta Tallinnan lautoille.

On säälittävää, surkuteltavaa ja onnetonta, että Tallink joutuu kuljettamaan liian humaltuneita matkustajia laivoillaan. Lentoyhtiöt olisivat poistaneet jokaisen näistä humaltuneista matkailijoista jo kättelyssä ja laittanut perään aika ison laskun.

Tallinkilla ei ole tarvittavaa lainsäädäntöä laivojensa asiaskunnan pitämiseksi aisoissa, kuten lentoyhtiöillä on asian laita.

Sen sijaan, että Tallink mustamaalataan "Seitikki"-huomiolla, kannattaisi suomalaisten katsoa peiliin ja miettiä millä tavalla julkisissa oloissa laivoilla käyttäydytään.

Vaikka itse en ollut paikalla, kertoi Matkailutoimittajien Killan äskettäinen kiertokirje jotakin hätkähdyttävää. Muuan nimeltä mainitsematon matkailutoimittaja oli törttöillyt pahemman kerran jollakin yhteisellä matkalla. Jos ja kun näin tapahtuu myös matkailutoimittajien omissa piireissä, olisi syytä jättää liikennepalveluja tuottava yhtiö rauhaan ja miettiä mikä on vikana meidän suomalaisten omassa käyttäytymisessä. Miksi ahistaa, miksi alkoholi on pakkomielle, miksi ei puhuta asioista, miksi homma menee aina överiksi? Miksi nimenomaan matkalla pitää juoda itsensä koomaan, ja sitä tehdessä sekoilla pahemman kerran?

Kuka sen Seitikin lopulta sitten ansaitsee?

Ei kommentteja: