keskiviikko 23. huhtikuuta 2008

Vuonna 2008 jälkeen Kristuksen

Kun selailee eli lukee Helsingin Sanomia, silmään pistää outo lyhennys eaa.

Toki tiedämme, että se luetaan "ennen ajanlaskumme alkua", mutta sen käyttö sanomalehdessä hätkähdyttää silti joka kerta.

Hesarin käyttämä lyhenne on kuitenkin vakiintumaton, ja sen käyttö osoittaa suvaitsemattomuutta vieraita kalentereita kohtaan.

Wikipedia listaa yli 40 eri kalenteria, joista muutama on yleisessä käytöss monissa maissa.

Vanhin ajanlasku on juutalainen, jonka mukaan nyt eletään vuotta 5768. Juutalainen ajanlasku aloitetaan vuotta ennen oletettua luomista.

Hindulainen ajanlasku elää vuotta 5110. Ajanlasku perustuu Kali-jumalan ajanjakson alkuun.

Buddhalainen ajanlasku elää vuotta 2551.

Islamilainen ajanlasku elää nyt vuotta 1429. Se perustuu Muhammedin tekemän matkaan.

Helsingin Sanomat siis väheksyy juutalaisten, hindulaisten, buddhalaisten ja islamilaisten lukijoiden kulttuuria olettamalla, että "ajanlaskumme" on automaattisesti kristillinen.

Englannin kielessä kristillinen ajanlasku (ennen Kristusta) on aina merkittävä lyhentein BC tai BCE (Before Christian Era), koska englannin kieltä käytetään myös kotoperäisesti juutalaisissa, hindulaisissa, buddhalaisissa ja islamilaisissa yhteiskunnissa.

Suomen kieleen omituinen eaa. herättää keskustelua monissa yhteyksissä. Väitetään, että sanakummajainen jaa. ja edellä mainittu eaa. olisivat "neutraalimpia".

Näen asian toisin. Kyseessä on halu siivota historiallinen konteksti pois käsitejärjestelmästä. Jokaisella uskonnolla ja monilla kulttuureilla on edelleen käytössä historiallinen ajanlasku, joita ei voi "neutralisoida". Ne on pakko nimetä kontekstissaan. Jos kristillisen ajanlaskun väitetään olevan "neutraali", se asettaa kristillisen ajanlaskun muiden yläpuolelle, eli on siten muita väheksyvä, jopa rasistinen.

Vaikka kristillinen ajanlasku on ylivoimaisen dominoiva, se ei ole sitä islamilaisissa maissa eikä esimerkiksi Thaimaassa, missä eletään vuotta 2551.

Siksi on tärkeää varustaa vuosiluku määritelmällisesti eksaktilla ajanlaskumääritteellä, joka oman ajanlaskumme tapauksessa on jKr ja eKr.

Joskus 1970-luvulla käsitteitä eaa. ja jaa. käyttivät lähinnä vasemmistopopulistit ja kommunistit, jotka halusivat olla ristiretkellä kristinuskoa vastaan, aivan kuten Karl Marx. Nyt tämä käytäntö näyttää siirtyneen Helsingin Sanomien standardiksi.

Kristinuskosta saa jokainen olla ihan mitä mieltä tahansa, mutta oma ajanlaskumme perustuu Kristukseen, ja se kilpailee juutalaisen, hindulaisen, buddhalaisen, islamilaisen ja monen muun ajanlaskun kanssa.

1 kommentti:

Ansku kirjoitti...

Juurikin näin. Haluamalla poistaa viittauksen kristilliseen ajanlaskuun ollaankin saman tien ylimielisiä muitakin kulttuureja, uskontoja ja ajanlaskun tapoja kohtaan.